ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Παρθενώνας-Βράχος Ακρόπολης - ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Παρθενώνας-Βράχος Ακρόπολης - ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ top

< Πίσω στο χάρτη

Το σύμπλεγμα των ναών, των ιερών και των περισσότερων ερειπίων που βρίσκονται στην Ακρόπολη ταυτίζονται με τον Χρυσό Αιώνα του Περικλέους, τον 5ο αι. π.Χ., αποτελώντας τον θεμέλιο λίθο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Η ανοικοδόμηση της Ακρόπολης ξεκίνησε αμέσως μετά την ήττα των Περσών (479 π.Χ.) και εντάθηκε στα χρόνια του Περικλή. Την επίβλεψη των έργων είχαν οι αρχιτέκτονες Ικτίνος, Καλλικράτης, Μνησικλής και Καλλίμαχος. Tην καλλιτεχνική διακόσμηση ανέλαβε ο διασημότερος γλύπτης όλων των εποχών, ο Φειδίας. Η Ακρόπολη συγκαταλέγεται από το 1987 στη λίστα των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αξίζει να δείτε:

- Tα Προπύλαια, ένα σύνθετο μνημειώδες οικοδόμημα στην κεντρική είσοδο της Ακρόπολης, κτισμένο από λευκό μάρμαρο Πεντέλης.

- Τον ναό της Αθηνάς Νίκης. Είναι ιωνικού ρυθμού και θεωρείται κομψοτέχνημα των κλασικών χρόνων. Είναι κτισμένος από τον Καλλικράτη.

- Το Ερεχθείο. Χρονολογείται από το 420 π.Χ. και θεωρείται μοναδικό δείγμα ώριμου ιωνικού ρυθμού. Την παράσταση εδώ κλέβουν οι 6 Καρυάτιδες, οι οποίες αντικαθιστούν τους κίονες στη στήριξη της οροφής. Μια Καρυάτιδα κι ένας κίονας από το Ερεχθείο εκλάπησαν στις αρχές του 19ο αι. από τον Λόρδο Έλγιν και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Στη αρχική θέση τους βρίσκονται πιστά αντίγραφα.

Ο Παρθενώνας. Δωρικού ρυθμού, αφιερωμένος στην Αθηνά παρθένα αποτελεί το αρτιότερο αρχιτεκτονικά και πιο λαμπρό δημιούργημα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η κατασκευή του διήρκησε από το 448 π.Χ. έως το 438 π.Χ. Στην αρχιτεκτονική μελέτη του ναού εφαρμόστηκαν προηγμένα μαθηματικά. Μεγαλοφυείς καινοτομίες, αδιόρατες εκλεπτύνσεις και εσκεμμένες διογκώσεις συνέτειναν σε ένα «παλλόμενο προς τα πάνω» οπτικό αποτέλεσμα, έναν ναό έτοιμο να απογειωθεί!

Ωρες επισκέψεων: 08.00-19.30. Τηλ. +30 210 3214172

www.acropolisofathens.gr