ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Ακρωτήρι Σαντορίνης - ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Ακρωτήρι Σαντορίνης - ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ top

< Πίσω στο χάρτη

Οι πρώτες εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική εποχή. Κατά τη Μέση και την Πρώιμη Ύστερη Εποχή του Χαλκού (20ος-17ος αιώνας π.Χ.) ο οικισμός αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα του Αιγαίου. Η ζωή στην πόλη τελείωσε το τελευταίο τέταρτο του 17ου π.Χ. αιώνα, όταν οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν λόγω ισχυρών σεισμών. Ακολούθησε η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας και τα ηφαιστειακά υλικά προστάτευσαν ως σήμερα τα κτίρια και το περιεχόμενό τους.

Τα μνημεία:

Ξεστή 3: Μεγάλο, διώροφο κτίριο με 14 δωμάτια σε κάθε όροφο. Οι πιο ενδιαφέρουσες από τις τοιχογραφίες είναι εκείνες των Κροκοσυλλεκτριών.

Τομέας Β: Από τον όροφο του δυτικού κτιρίου προήλθαν οι τοιχογραφίες με τις Αντιλόπες και τους Πυγμάχους. Από το ανατολικό, η τοιχογραφία των Πιθήκων.

Δυτική οικία: Στο ισόγειο υπάρχουν αποθήκες τροφίμων, εργαστηριακοί χώροι, μαγειρείο.

Συγκρότημα Δ: Αποτελείται από τέσσερα κτίρια. Ενα δωμάτιο του ανατολικού κτιρίου βρέθηκε διακοσμημένο με την τοιχογραφία της Ανοιξης.

Οικία των Γυναικών: Eδώ ανακαλύφθηκε η τοιχογραφία των Γυναικών και των Παπύρων.

Ξεστή 4: Ενα μεγαλόπρεπο τριώροφο οικοδόμημα, το μεγαλύτερο που ανασκάφηκε ως τώρα.

Από το 2012 ο αρχαιολογικός χώρος έχει καλυφθεί με βιοκλιματικό στέγαστρο που διευκολύνει σημαντικά την περιήγηση. Ωρες επισκέψεων: 10.00-17.00. Πληροφορίες: +30 22860 81939 και στο μουσείο Προϊστορικής Θήρας όπου θα δείτε και τις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου: +30 22860 23217.